Amerikai fánk – donut
- Frissítve:
- 2024.02.15.
Az amerikai fánk, angolul donut kelt tésztából készített, olajban sütött édes péksütemény, nagyon hasonló a hagyományos magyar fánkhoz. Kisfiam imádja, és mivel már minden szupermarket polcán megtalálható, általában a vásárlások során is mindig kerül a kosárba egy-két db csokis vagy epres mázzal bevont. A sztorihoz hozzátartozik, hogy a legtöbb esetben a pénztárig sem jutnak el, mert hát „annyira finom”! 🙂
Tehát az ötlet adott volt, amerikai fánk készítés idehaza is!
Szóval az én kis mini fánkocskáim se nem kelt tésztából, se nem olajban sütve készültek el, hanem egy speciális fánksütő formában. Máris mutatom, hogy hogyan is készítettem őket!
Hozzávalók 12 db mini fánkhoz
Tésztához:
- 2 db egész tojás
- 2 db kefir
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 24 evőkanál liszt
- 4-6 evőkanál cukor
Bevonathoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
Lássuk, hogyan is készülnek ezek az amerikai fánkocskák
Első feladatunk, hogy egy robotgép segítségével a tojásokat egy tálban verjük habosra. (fehérjét és sárgáját is egyben)
Ezután adjuk hozzá a kétféle cukrot és fehéredésig verjük tovább.
Egy másik tálkában a lisztet a sütőport és a csipet sót keverjük össze, majd szitáljuk a tojásos keverékhez.
A kefireket is használjuk fel, ennek bedolgozásával egy sűrűn folyó masszát kell kapnunk.
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra, majd vegyük elő a fánksütő formánkat, amit kenjük ki zsiradékkal. Végül a masszánkat töltsük be habzsákba és 2/3 részig töltsük meg vele a formát.
Tegyük be a sütőbe és 20-25 perc alatt süssük készre.
Miután kihűltek a fánkok, olvasszunk étcsokoládét, tejcsokoládét és ezzel vonjuk be a tetejűket. Megszórhatjuk még apróra vágott csoki darabkákkal vagy színes, kakaós tortadarával is. De ez a művelet akár ki is hagyható, ha a spájzban fellelhető vmilyen fincsi lekvár, mert azzal is isteni!
Nektek van tuti donut receptetek? 🙂
Megtalálhatsz Facebookon is!