Az első találkozásom a csokis keksszel (vagy a sokak által ismert cookies-al) még anno valamelyik szupermarketben történt és hát meg kell valljam, egyből levett a lábamról. A csokis kekszről sok mindent nem tudtam, de azt igen, hogy csokis 🙂 és nagyon finom.

Legtöbbször így is fogyasztottuk – a bolti állapotában, de aztán egy merész ötlettől vezérelve szerettem volna én magam is elkészíteni. Jelentem sikerült több alkalommal is. Mivel maga ez a fajta keksz amerikai, így a receptem is ehhez fog hű maradni. (Itt találhatjátok az eredeti csokis keksz recept leírást.) Szerintem nem okozok csalódást senkinek azzal, ha elárulom valóban isteni finom végeredmény született.

Szóval bátran álljatok neki ezeknek az isteni kekszeknek, hiszen ezzel a gyorsan és egyszerűen elkészíthető édességgel sokak arcára mosolyt csalhattok!

Hozzávalók a csokis kekszhez

  • 125 g puha vaj
  • 125 g kristálycukor
  • 125 g barna cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 tojás
  • 375 g liszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 250 g csokoládé darabka
  • adagoláshoz fagylaltos kanál

Lássuk, hogyan is készülnek ezek az amerikai csokis kekszek

Első körben a tűzhelyet melegítsük elő kb. 190 fokra, aztán egy nagyobb tepsit sütőpapírral béleljünk ki.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a sütőport, majd tegyük félre.

Egy másik tálkában a puha vajat a cukrokkal robotgéppel keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojást, majd a vaníliát és mindezt öntsük össze a száraz hozzávalókkal. Végül a csokoládé darabkákról se feledkezzünk meg, azokat is adjuk hozzá a tésztához. 

Ebből az elegyből készítsünk kisebb gombócokat – nekem egy kisebb fagylaltos kanál volt a segítségemre – amiket aztán egy sütőpapírral kibélelt tepsire halmozzunk.

Csokis keksz_3

Mivel sülés közben elterül a tészta, így nem kell tökéletes formákat alkotni, viszont arra figyeljünk, hogy megfelelő távolságban legyenek a kekszek azért, mert sülés közben összeolvadhatnak. Kb. 10 percig süssük őket, mikor már a szélek kezdenek pirulni, no akkor kivehetjük a tűzhelyből. Hagyjuk kicsit hűlni és pár perc elteltével már fogyaszthatók is!

Csokis keksz 1 scaled

Kisfiam szerint: „Anya ez a keksz 10-ből 10-es! 🙂 Ti mit gondoltok?

Ha azonban sütögetni lenne kedvetek, íme néhány ötlet:

Csokoládés zabpelyhes keksz

Kekszek

Ha szeretnél az újdonságokról, friss receptekről hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne keress bátran!

0 0 votes
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x