Csokis lávasüti
- Frissítve:
- 2024.02.15.
Hát igen, a csokis lávasüti egy nagyon csábító, nagyon csokis, nagyon tuti desszert. Az éttermek kínálatában is egyre népszerűbb, hiszen a dekoratív megjelenése sokunkat elcsábít. Főleg, amikor rájövünk, hogy valójában miért is lávasüti a lávasüti?!
Gondolom már sokan találkoztatok ezzel a csokis desszerttel: a kívül megsült sütemény belül egy forró és krémes csokoládét rejt. Valóban, mint egy vulkáni kitörés során a felszínre kerülő folyékony láva. Még egy pozitívum, hogy az elkészítése sem tart órákig, szóval egy újabb gyorsan és könnyen elkészíthető gyöngyszem következik.
Hozzávalók (4 adag elkészítéséhez)
- 10 dkg nagyon jó minőségű csokoládé
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 10 dkg liszt
A formák kikenéséhez:
- egy kevés vaj
- illetve cukor
Lássuk, hogyan készül ez a csokis lávasüti
Egy tálkába tördeljük bele a csokoládét, majd vízgőz felett olvasszuk meg. Adjuk hozzá a vajat is és egynemesítsük.
Vegyünk elő egy másik tálat, ebbe verjük bele a tojásokat és a tojássárgákat, adjuk hozzá a cukrot és egy robotgép segítségével verjük össze őket addig, amíg a krém ki nem világosodik.
Szitáljuk hozzá a lisztet, ezt forgassuk össze a tojásos cukros krémmel, majd a csokoládés vajat is apránként keverjük hozzá.
A formákat kenjük ki vajjal, majd egyengessük el cukorral is (a maradékot öntsük ki a formákból) és töltsük meg a csokis krémmel. Rakjuk be a hűtőbe és hagyjuk ott kb. 2 órát.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra majd a hűtőből kivéve 13-14 perc alatt süssük meg a sütiket, ennyi kell, hogy a belseje még folyós maradjon. Miután kivettük a sütőből a formákat várjunk még egy 1 percet, majd egy késsel vágjuk körbe a tésztánkat és borítsuk egy tányérra.
Végezetül én egy kis kakaóporral meghintettem és rá is vetettem magam! 🙂
A receptet köszönöm: