Csokoládé készítés házilag
- Frissítve:
- 2024.02.15.
Ha már annyi szó esett a csokoládéról, lássuk hogyan készül házi körülmények között. Ez a mostani poszt ezt fogja magába sűríteni, megpróbálok egy csomó kérdésre választ adni. Milyen alapanyagok szükségesek egy csoki készítés során, hogyan tudjuk előállítani az otthonunkban?
Egy francia oldalt találtam, ahol nagyon jól szemléltetve mutatják be ennek a sokak által imádott édességnek az elkészítését. (az oldalt itt találjátok) A mostani bejegyzésemben a tejcsoki és az étcsoki előállításának rejtelmeivel szeretnélek megörvendezteti benneteket, remélem kedvet kaptok ti is az elkészítéshez, hiszen tényleg nagyon gyorsan, egyszerűen összeállítható mindkettő. Itt is kiemelném, hogy minél minőségibb alapanyagokat használunk, a végeredmény annál szuperebb!
Hozzávalók a tejcsokoládéhoz
Mielőtt nekiállnánk a munkához, az alábbi alapanyagokat feltétlenül szerezzük be:
- 75 g kakaóvaj
- 75 g porcukor
- 25 g tejpor
- 30 g holland kakaópor
- egy csipet só
- szilikon vagy polikarbonát forma
Lássuk, hogyan is készül a tejcsoki
Első körben a kakaóvajat apróra tördeljük, majd vízgőz felett addig keverjük, amíg fel nem olvad. Figyeljünk az edényre, amiben olvasszuk a kakaóvajat, ne érjen a forró vízhez!
Ha a kakaóvaj felolvadt, adjunk hozzá egy csipet sót, majd a kakaóport. Jól dolgozzuk össze és ezután jöhet a porcukor.
Majd a tejpor…
Mindezeket, addig keverjük, amíg a készítmény tökéletesen egyenletes és fényes nem lesz.
Ha ezzel meg vagyunk, vegyük le a tűzről és egy általunk választott formába öntsük.
Hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd tegyük hűtőbe kb. 1 órára. Aztán ha letelt az idő vegyük ki a hidegből és a formából is. Mutatom, hogy az enyém hogy sikerült! Íme 🙂
Hozzávalók az étcsokoládéhoz
Az étcsoki és a tejcsoki elkészítése nagyon hasonló, csupán a szükséges alapanyagokban van némi változás. Több kakaóvaj szükséges, tejpor pedig egyáltalán nem kell.
- 50 g kakaóvaj
- 25 g holland kakaópor
- egy evőkanál porcukor
- fél teáskanál vanília kivonat
- szilikon vagy polikarbonát forma
Lássuk, hogyan is készül az étcsoki
Első körben a kakaóvajat apró darabokra tördeljük, majd vízgőz felett addig keverjük, amíg fel nem olvad. Figyeljünk az edényre, amiben a kakaóvajat olvasszuk, hogy ne érjen a forró vízhez!
Amikor a kakaóvaj megolvadt, adjuk hozzá a kakaóport, a cukrot és a vanília kivonatot. Szintén addig keverjük, amíg szép fényes, egyenletes nem lesz.
Ha ez megtörtént, készítsünk elő egy formát a töltéshez.
Szintén hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, aztán mehet a hűtőbe kb. 1 órára. Végül vegyük ki a hidegből és a formából is.
Hű ez aztán az étcsokoládé!
A napokban nyitottam saját kis webshopom, így ha kedved kaptál a csoki készítéshez, nézz körül nálam és válogass a különböző alapanyagok és eszközök között.
További csokis ötletek:
Hello! A csokimasszát kell főzni? mert azt irod, hogy vegyuk le a tűzről….köszönöm a választ
Kedves Marika! Vízgőz felett dolgozzuk össze az alapanyagokat. Mindegyiket egyenként addig kevergesd, amíg egyneművé nem válik a többivel, semmiképp se forrald.