A habkarikának, habcsóknak többféle változata ismert, beszélhetünk svájciról, olaszról, franciáról. Én a francia változatot szeretném bemutatni nektek, számomra ez tűnt a legegyszerűbbnek és kevésbé macerásnak is.

Meglátjátok, hogy valóban így van, itt ugyanis nem kell tűzön tojásfehérjét és cukrot melegíteni, nem kell hőfokra figyelni. A karácsonyi édességek kívánság listáján a habkarika állt az első helyen, szóval mindenképp meg szerettem volna próbálni elkészíteni, főleg úgy, hogy még sosem próbáltam. Mivel a tökéletességre törekszem (és nem csak a konyhai dolgokkal kapcsolatban), a habkarika készítésénél is próbáltam a legjobbat kihozni magamból, lássuk hogyan is sikerült!

Hozzávalók

  • 90 gramm tojásfehérje (ez kb. 3 db közepes méretű tojásnak felel meg)
  • 180 gramm kristálycukor (finomabb szemcséjűt próbáljunk használni)
  • Díszítéshez: dekor gyöngyök
  • Színezéshez: gél állagú ételszínezék (az én esetemben Full-Fill márkát használtam, kék és barna színben.)

FONTOS! A cukor mindig a tojás súlyának duplája.

Lássuk, hogyan is készülnek ezek a francia habkarikák

Első körben a szükséges eszközöket jól tisztítsuk el, majd egy edényben a tojásfehérjét majdnem kemény habbá verjük fel.

Ezután kanalazzuk bele a kristálycukrot kb. 10 másodperces szünetekkel, úgy, hogy a mixerünket folyamatos munkában tartjuk. Akkor dolgoztunk jól, ha a végén fényes és csúcsos habot kapunk.

Egy tepsire helyezzünk sütőpapírt, a habzsákunkba pedig egy ecset segítségével a gél állagú ételszínezékből húzzunk csíkokat, majd töltsük bele a keményre vert habot. Ezután a tepsire a habzsákból formázhatjuk is a kis habkarikákat. A  sütőt először 60 Celsius fokra állítsuk, így szárítsuk 1 óráig, majd állítsuk át 70 Celsius fokra és további 2 órán keresztül hagyjuk a sütőben. Így valóban elkerüljük, hogy a habkarikák megrepedjenek. Fogyasztásig száraz, hűvös helyen tároljuk.

Habkarika sütés után

Egyébként a habkarikák ajándékként készültek, és ugyan a végeredménnyel nem voltam 100%-ig megelégedve, leginkább a forma miatt, de a receptre úgy gondolom nem lehet panasz. Úgyhogy lesz még mit gyakorolni 🙂

Habkarika ajándékba
Habkarika

A receptet köszönöm:

Bebepiskótának

Ha szeretnél az újdonságokról, friss receptekről hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne keress bátran!

0 0 votes
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x