Panna cotta – saját készítésű lekvárral
- Frissítve:
- 2023.10.26.
A panna cotta egy olasz desszert, amelynek fő eleme a tejszín. Ezt cukorral és zselatinnal keverjük össze, majd kihűtjük.
Imádom, már több alkalommal is elkészítettem, mindig nagy a sikere. Magát a panna cotta-t nem igazán szoktam önmagában tálalni, nekem legjobban vmilyen lekvárral jön be leginkább. Természetesen itt a saját készítésű lekvárra gondolok, aminek – szerintem – párja sincs. Lekvárt még soha sem készítettem, de így az ünnepek alkalmával megpróbálkoztam ezzel is. Karácsony másnapján érkezett hozzánk kis családunk és őket leptem meg ezzel az isteni desszerttel. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a meglepetés sikerült!
Ráadásul nem csak málnalekvárral isteni, hanem eperlekvárral is. Jelentem mindkettővel kipróbálva és elkészítve, szóval remek párosítások!! 😉
Málnalekvár vagy Eperlekvár
Először a lekvárral kezdeném, hiszen annak álltam neki legelőször. A neten kutakodtam, a legjobb receptet kerestem és így találtam rá a cookpad oldalán Büki Miklós málnalekváros receptjére, amit itt az oldalamon is bátran merem ajánlani mindenkinek! Villámgyorsan elkészíthető és semmilyen tartósítószert sem tartalmaz.
Hozzávalók (500 ml befőttes üveghez)
- 600 g málna vagy eper
- 300 g kristálycukor
- 0,5 db citrom leve
A málnát vagy epret alaposan átmossuk, turmixoljuk, majd egy edényben a cukor hozzáadásával és a fél citrom levével kb. 40 percig főzzük.
Egy sterilizált üvegben átszűrve (mag nélkül) tettem bele a málnát vagy akár az epret is, majd fejjel lefelé fordítva az üveget, hagytam kihűlni.
És valóban villámgyors az elkészítése, a végeredmény pedig egy isteni finom lekvár lesz!
Panna Cotta
A panna cotta receptjét pár évvel ezelőtt egy street kitchen újságban olvastam. Először el sem akartam hinni, hogy ilyen egyszerű az elkészítése, de hát hamar rájöttem, hogy nem mindig a nehézség határozza meg azt, hogy vmi finom e vagy sem?!
Hozzávalók (4 személyre)
- 400 ml habtejszín
- 2 zselatinlap
- 1 evőkanál cukor
- a tálaláshoz – a mi esetünkben – málnalekvár ill. eperlekvár
A végeredmény pedig: