Az első csokoládé nyalókámat a Mikulás ihlette, apró meglepetésként szántam őket a kollégák részére.

Minden féle szempontból az első próbálkozás volt, csokoládéval sem dolgoztam még ezelőtt. Így persze nagy körültekintéssel jártam el, hiszen mint kiderült nem minden csokoládé alkalmas arra, hogy mondjuk nyalókát készítsünk belőle. A minőség mellett nem utolsó szempont a folyóssága is.

Ahogy már írtam, ezek a kis csokis Mikulás sapkák ajándéknak készültek, így a leendő tulajdonosoknak is szerencsére sikerült nagy örömet okozni. Mutatom is hogyan készültek ezek a kis cuki csoki nyalókák!

Hozzávalók

Első körben ezekre lesz szükségünk – időközben megnyitottam saját csokis webáruházam, így a szükséges eszközöket akár nálam is meg tudod vásárolni:
  • 100 g fehér csokoládé
  • 200 g tejcsokoládé
  • porított kakaóvaj
  • szilikon nyalóka forma + nyalóka pálcika
  • maghőmérő
  • spatula, mérleg

Lássuk, hogyan is készültek ezek a csodás Mikulásos csokoládé nyalókák

Legelőször a fehér csokival dolgozunk, temperálnunk kell. Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét, amíg el nem éri a 40-46 Celsius fokot. (a hőmérsékletet maghőmérővel ellenőrizzük)

Ezután kevergetve hűtsük le 33-34 Celsius fokra. (szintén a maghőmérő lesz a segítségünkre) Ha elérte a kívánt hőfokot 1 grammnyi porított kakaóvajat tegyünk hozzá, mivel 100 gramm csokihoz 1 gramm porított kakaóvaj szükséges.

Tovább hűtjük, míg el nem éri a 29-30 Celsius fokot.

Forma1

Ha a fehér csokoládé elérte a 29-30 Celsius fokot, öntsük bele a sapkaformánk bojtjába és karimájába. Majd tegyük a hűtőbe kb. 20 percre.

A tejcsokoládéval is csináljuk meg ugyanazt, mint a fehér csokival, temperáljuk. Vízgőz felett 40-46 Celsius fokra melegítsük fel.

Ha a csokoládé elérte a kívánt hőmérsékletet, ez 33-34 Celsius fok 2 grammnyi porított kakaóvajat tegyünk hozzá, mivel 200 gramm csokihoz 2 gramm porított kakaóvaj szükséges.

Majd hűtsük tovább.

Közben, míg hűl a tejcsokoládé, a hűtőből vegyük ki a formánkat és helyezzük bele a nyalóka pálcikákat.

Forma2

Ha a tejcsokink elérte a 29-30 Celsius fokot öntsük rá a sapkaformánkra úgy, hogy …

Forma3

… a formát teljesen kitöltse! (tudom kicsit csúnya – mentségemre szóljon, hogy első próbálkozás) Újból rakjuk be a hűtőbe, és kb. 2 óra múlva vegyük ki és pattintsuk ki a formából.

Forma4

Íme, a végeredmény, egy tejcsokoládéból és fehér csokiból készült csokis Mikulás sapka, immár szépen becsomagolva várja új tulajdonosait! ☺️

Csokoládé Nyalóka

A recepthez az inspirációt:

SHE.hu oldala nyújtotta!

Ha esetleg további ötletekre vágysz:

Kreatív csokis alkotások, bonbonok, pralinék

Csokoládés banános bonbon

Ha szeretnél az újdonságokról, friss receptekről hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne keress bátran!

0 0 votes
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x