Csokoládés banános bonbon
- Frissítve:
- 2024.02.15.
Már ki voltam éhezve egy jó kis csokis édességre, így jutott a választásom erre a csokoládés banános bonbonra. Amúgy is imádom a banán csoki kombinációt, így biztos voltam benne, hogy nagyon nem nyúlhatok mellé ezzel a kis csokis finomsággal.
Szerencsére – február lévén – az idő is nekem kedvezett, hiszen a nagy forróságban nem éppen örömteli csokival dolgozni. De azért én ezt sem hagyhattam ki, itt meg is nézhetitek kedvcsinálásként! 🙂 Ha viszont haladnátok tovább, akkor mutatom is, hogy hogyan készítettem el ezeket a csokoládés banános bonbonokat.
Hozzávalók
Banános ganache (krém):
- 50 g méz
- 10 g vaj
- fél banán
- 65 g tejcsokoládé
- 35 g étcsokoládé
- 50 ml tejszín
Bevonat:
- 400 g étcsokoládé
Lássuk, hogyan is készülnek ezek a csokoládés banános bonbonok
Először is a banános krémet készítsük el. Vegyünk elő egy edényt, ebben melegítsük fel a vajat a mézzel. Majd törjük össze a banánt és ebben a vajas mézes keverékben főzzük szét. Ha ezzel meg vagyunk, tegyük félre. Ezután a kétféle csokoládét egy tálban tördeljük apró darabokra. A tejszínt melegítsük fel, öntsük rá a csokira és jó alaposan keverjük össze. Végül adjuk hozzá a banánpépet, majd hagyjuk pihenni, amíg besűrűsödik.
Ezután temperálhatjuk a csokoládét. Én eddig a porított kakaóvajas verziót részesítettem előnyben, ha nektek is ez a szimpatikusabb, akkor itt olvashattok róla bővebben.
Viszont a mostani bonbon készítés során kipróbáltam egy másik temperálási lehetőséget a „beoltós módszert”. Ebben az esetben az étcsokoládét tördeljük apró darabokra, és ennek a 2/3 részét vízgőz felett olvasszuk fel. Amint felmelegedett a csoki 45 Celsius fokra vegyük le a tűzről és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a maradék 1/3 csokoládét. Ha elérjük a 27 Celsius fokot, ismét tegyük a vízgőz felé, amíg el nem érjük folyamatos keverés mellett a 32 Celsius fokot.
Ezután a temperált csokoládét tölthetjük vagy szilikon vagy polikarbonát bonbonformába kinek éppen mihez van kedve, hagyjuk egy kicsit állni benne, rázogassuk egy kicsit hogy a buborékok kiszabaduljanak. Majd fordítsuk meg a formát, hogy a felesleges csoki kicsepegjen, aztán spatulával is tisztítsuk meg a felületet. Ezután mehet a hűtőbe dermedni kb. 20 percre.
A hűtés lejárta után, a banános krémünket egy habzsákból a forma háromnegyed részéig töltsük meg.

Ezután újra hűtsük, újabb 20 percre.
Végül a bonbon lezárásához a csokoládét újra temperálni kell a fent leírtak szerint. Ezt a forma tetejére öntsük, a felesleget pedig távolítsuk el. Újabb hűtési szakasz következik egy óra múlva pedig már fogyasztható is!
