Az isler egy osztrák sütemény, amely egy omlós, töltött, kerek tészta csokoládéval bevonva. A tölteléknek számos variációja létezik: csokoládékrém, lekvár vagy valamilyen habos, krémes változat.

Az igaz, hogy imádom a csokit :), de az isler esetében számomra a csúcs a lekváros belső. Úgyhogy a recept is erről fog szólni. Egyébként saját készítésű lekvárt használtam, és szerencsére ehhez is nyújthatok némi segítséget hiszen erről korábban már írtam, itt megtalálhatjátok. De nézzük is a receptet!

Hozzávalók

Tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 7 dkg porcukor
  • 5 dkg darát dió
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1 evőkanál habtejszín
  • 1 db tojássárgája

Töltelékhez:

  • 20 dkg lekvár (eperlekvárt használtam, de ízléstől függően választhatunk akár málna- vagy baracklekvárt is)

Bevonáshoz:

  • 20 dkg étcsokoládé (60% feletti)

Lássuk, hogyan is készülnek ezek a valóban omlós islerek

Első körben egy tálba szitáljuk át a lisztet, a sót, a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, a darált diót pedig szórjuk bele. A hideg vajat apró darabkákra vágjuk szét, így szórjuk bele ebbe az egyvelegbe és kezünkkel morzsoljuk el mind ezekkel.  A tejszínt és a tojássárgát is adjuk hozzá, majd gyors mozdulattal dolgozzuk össze a tésztát. Ezután tegyük hűtőbe kb. 1 órára.

A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra (alsó-felső sütés), egy tepsit pedig béleljünk ki sütőpapírral. Vegyük elő a tésztánkat a hűtőből és nyújtsuk vékonyra. (kb. 3-4mm) Majd jöhet a kiszúrás, a kiszaggatott tésztákat pedig fel is helyezhetjük a tepsire, egymástól kis távolságra. 10 perc sütés elég is!

Miután a tészták kihűltek az egyik felét lekvárral bekenjük, majd egy üreset ráillesztünk. Így folytatjuk, amíg már nem tudunk összepárosítani egyet sem. Ezután újból várjunk 1-2 órát, hogy a tészta magába szívja a lekvárt, majd jöhet a csokizás!

Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét (figyeljünk, hogy az edény alja ne érjen bele a vízbe), ha már szép sima vegyük le a tűzről és elkezdhetjük belemártani az islerek tetejét a csokiba. Ha kész vagyunk mindegyikkel, tegyük hűtőbe dermedésig. 

Ezután pedig semmi és senki nem állhat az utunkba, jó étvágyat hozzá! 😀

Isler

A receptet köszönöm ismételten:

Annuskám oldalának

Ha szeretnél az újdonságokról, friss receptekről hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne keress bátran!

0 0 votes
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x