Az isler egy osztrák sütemény, amely egy omlós, töltött, kerek tészta csokoládéval bevonva. A tölteléknek számos variációja létezik: csokoládékrém, lekvár vagy valamilyen habos, krémes változat.
Az igaz, hogy imádom a csokit :), de az isler esetében számomra a csúcs a lekváros belső. Úgyhogy a recept is erről fog szólni. Egyébként saját készítésű lekvárt használtam, és szerencsére ehhez is nyújthatok némi segítséget hiszen erről korábban már írtam, itt megtalálhatjátok. De nézzük is a receptet!
Hozzávalók
Tésztához:
- 15 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 7 dkg porcukor
- 5 dkg darát dió
- 12 dkg hideg vaj
- 1 evőkanál habtejszín
- 1 db tojássárgája
Töltelékhez:
- 20 dkg lekvár (eperlekvárt használtam, de ízléstől függően választhatunk akár málna- vagy baracklekvárt is)
Bevonáshoz:
- 20 dkg étcsokoládé (60% feletti)
Lássuk, hogyan is készülnek ezek a valóban omlós islerek
Első körben egy tálba szitáljuk át a lisztet, a sót, a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, a darált diót pedig szórjuk bele. A hideg vajat apró darabkákra vágjuk szét, így szórjuk bele ebbe az egyvelegbe és kezünkkel morzsoljuk el mind ezekkel. A tejszínt és a tojássárgát is adjuk hozzá, majd gyors mozdulattal dolgozzuk össze a tésztát. Ezután tegyük hűtőbe kb. 1 órára.
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra (alsó-felső sütés), egy tepsit pedig béleljünk ki sütőpapírral. Vegyük elő a tésztánkat a hűtőből és nyújtsuk vékonyra. (kb. 3-4mm) Majd jöhet a kiszúrás, a kiszaggatott tésztákat pedig fel is helyezhetjük a tepsire, egymástól kis távolságra. 10 perc sütés elég is!
Miután a tészták kihűltek az egyik felét lekvárral bekenjük, majd egy üreset ráillesztünk. Így folytatjuk, amíg már nem tudunk összepárosítani egyet sem. Ezután újból várjunk 1-2 órát, hogy a tészta magába szívja a lekvárt, majd jöhet a csokizás!
Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét (figyeljünk, hogy az edény alja ne érjen bele a vízbe), ha már szép sima vegyük le a tűzről és elkezdhetjük belemártani az islerek tetejét a csokiba. Ha kész vagyunk mindegyikkel, tegyük hűtőbe dermedésig.
Ezután pedig semmi és senki nem állhat az utunkba, jó étvágyat hozzá! 😀
A receptet köszönöm ismételten: