Nem is tudom mikor készítettem kakaós csigát utoljára, hát nem mostanában. Úgyhogy itt volt az idő újból feleleveníteni!
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy karanténba kerültünk, így a mozgásunk is korlátozva lett, viszont itthon volt minden, ami szükséges volt az elkészítéséhez. Egyébként a kakaós csiga egy édes péksütemény, általában leveles tésztából készül, de házilag a kelt tészta a jellemző.
Én a kelt tésztás változatot készítettem el, inspirációt pedig az Adri’s kitchen oldala nyújtotta, itt találtam meg azt a tészta receptet, ami a sütőben landolt és, amit most szeretnénk nektek bemutatni.
Hozzávalók (kb. 10 db kakaós csigához)
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl tej
- 1 db tojás
- 25 g élesztő
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 3 evőkanál olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
Lássuk, hogyan is készültek ezek a fincsi kakaós csigák
A tejet egy edényben langyosítsuk fel, majd morzsoljuk bele az élesztőt és egy kevés cukor hozzáadásával futtassuk fel.
Egy tálban a szükséges liszt mennyiséget szitáljuk át, ehhez adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd mindezeket jól dolgozzuk el. Ennek a lisztes egyvelegnek a közepébe készítsünk egy lyukat és tegyük bele a tojást és a felfuttatott élesztőt.
Jól dagasszuk meg, formázzunk belőle gömböt, szórjuk meg egy kevés liszttel és kb. 1 órán keresztül, letakarva kelesszük meg.
Miután megkelt a tésztánk egy lisztes felületen 3-4 mm vastagságú téglalap formára nyújtsuk ki. A felületét kenjük meg étolajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a cukrozott kakaóporral. Ezután jó szorosan tekerjük fel, majd 1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk el. Szükség esetén kezünkkel lapítsuk ki a csigákat.
A kakaós csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és kb. még 20 percig pihentessük.
Közben a sütőt melegítsük elő, majd a 20 perc letelte után 180 Celsius fokon, légkeverős programon 20 perc alatt süssük készre.
Miután megsültek a csigák, vegyük ki őket a sütőből és porcukorral szórjuk meg.
További ötletek: