A négercsók gyerekkorom egyik kedvenc édessége volt. Imádtam a citromost, a málnást és az eprest is. Emlékszem a spájzunkban mindig volt egy dugi tartalék, amire folyton rájártam és hát volt nem egy-két alkalom, amikor nem élte túl a másnapot. 🙂
Sajnos a most kapható változatok nem tudják felülmúlni a régi elődöt. Ízben és állagban is hatalmas a különbség a retro és a most kapható négercsókok között. (bár lehet, hogy a hiba bennem van, mert rosszkor, rossz helyen kóstoltam)
Mostanság egyre trendibb – és ezt most szinte minden területre értem – a régi dolgok felelevenítése. Így gondoltam egyet és a képzeletbeli listám első helyére a négercsók elkészítését terveztem el, természetesen otthoni körülmények között! Mutatom, hogy sikerült:
Hozzávalók (kb. 20 db négercsók elkészítéséhez)
- 1 db ostyalap (38 cm*28cm)
- 12 dkg étcsokoládé
- 18 dkg cukor
- 9 cl víz
- 2 teáskanál méz
- 2 evőkanál zselatin
- 2 db tojásfehérje
- 2 evőkanál olaj
Lássuk, hogyan is készült el a saját négercsókom
Első körben az ostyalapokból egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a négercsókok kerek talpát.
Egy edénybe öntsünk 6 cl vizet, adjuk hozzá a cukrot és a mézet. Ezt tegyük fel a tűzhelyre és lassú lángon forraljuk fel, majd forrás után húzzuk le a tűzről. A maradék 3 cl vízben oldjuk fel a zselatint és öntsük hozzá a cukros, mézes keverékhez. Hagyjuk langyosra hűlni.
A 2 tojásfehérjét kézi robotgép segítségével verjük fel, amikor félkemény öntsük hozzá a mézes szirupot és együtt kb. 10 perc alatt verjük fel nagyon kemény habbá. A masszát töltsük be habzsákba és nyomjuk az ostyákra. Kb. 10-15 percet várjunk, míg megszárad a hab.
Most következik a csokoládé felolvasztása, amit természetesen vízgőz felett végezzünk el a 2 evőkanál olaj hozzáadása se maradjon el. Ezzel vonhatjuk be az édességeket.
Miután megdermedt a csokoládé, a négercsókok fogyaszthatók is!