Somlói revolúció, kicsit másképp

Aki már több receptet is olvasott tőlem, az tudja nagyon jól, hogy szeretem az egyszerű és gyorsan elkészíthető desszerteket. Hogy-hogy akadt a választásom mégis a Somlói revolúcióra? Hiszen ez minden, csak nem egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető desszert!

Mit is kell tudni róla? 2014-ben választották az ország tortájának és nem véletlenül! Diógrillázs, étcsokoládé mousse, fehér csokoládé mousse, narancszselé, szóval nagyon sok kis apró folyamat során jutunk el a végeredményhez. Na de aztán, amit kapunk?! Huh!

Hogy miért is kicsit másképp? Mert nem torta fog készülni, hanem egy Somlói revolúciós pohárdesszert, a saját elképzelésem szerint. Remélem kedvet kaptok a kipróbálásához, nézzétek:  

Hozzávalók, kb. 6 db pohárka megtöltéséhez

Diógrillázs

  • 100 g darált dió
  • 50 g kristálycukor

Tésztához

  • 73 g tojásfehérje (kb. 3 kisebb tojás)
  • 30 g tojássárgája (kb. 2 közepes tojás)
  • 25 g kristálycukor
  • 10 g liszt
  • 55 g diógrillázs

Étcsokoládé mousse

  • 85 g étcsokoládé
  • 25 g tojássárgája (kb. 1 tojás)
  • 40 g kristálycukor
  • 2,5 g zselatin
  • 1,75 dl habtejszín

Narancszselé

  • 1,5 dl 100 %-os narancslé
  • 25 g kristálycukor
  • 5 g zselatin

Fehér csokis mousse

  • 100 g fehér csoki
  • 28 g tojásfehérje (kb. 1 db tojás)
  • 40 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2,3 dl habtejszín
  • 2,5 g zselatin

Csokikrém

  • 100 g tejcsokoládé
  • 10 g vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 5 g zselatin
  • 2 evőkanál víz

Lássuk, hogyan is készül ez az isteni finom Somlói revolúció

Első körben készítsük el a diógrillázst: a kristálycukrot karamellizáljuk meg, majd adjuk hozzá a darált diót.

Ezek után készítsük el a tésztát: egy tálban a tojássárgákat a cukorral verjük habosra, kanalazzuk hozzá a lisztet és a tésztához előírt mennyiségű diógrillázst. Egy másik tálkában a tojásfehérjét verjük kemény habbá és óvatosan keverjük hozzá az előzőekhez. A tésztát öntsük egy kb. 18*23-as tepsibe, a maradék diógrillázzsal szórjuk meg a tetejét és előmelegített sütőben 175 C fokon süssük kb. 25 percig. Miután kihűlt, elkezdhetjük formára vágni és a kis poharak aljába adagolni.

Elkezdhetjük az étcsokoládé mousse-t. A csokinkat vízgőz felett olvasszuk fel. A tojássárgát a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olvasztott csokihoz. 1 dl tejszínt forraljunk fel, majd olvasszuk el benne a zselatin és adjuk a csokihoz. A maradék tejszínt verjük kemény habbá, amit aztán keverjünk össze a csokis masszához. Öntsük a tésztára és rakjuk be a hűtőbe kb. 1 órára.

Készíthetjük a narancszselét: a narancslevet főzzük pár percig a cukorral, majd adjuk hozzá a zselatint és keverjük csomómentesre. Hagyjuk kihűlni, majd mehet az étcsoki mousse tetejére. Ismét hűtsük kb. 1 órát.

Következő szint a fehér csokoládé mousse réteg lesz. A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, a tojássárgát a cukorral és a vanília aromával keverjük habosra és öntsük össze a csokival. 1 dl tejszínt forraljunk fel, majd olvasszuk el benne a zselatin és adjuk a csokihoz. A maradék tejszínt verjük kemény habbá, amit aztán keverjünk össze a csokis masszához. Öntsük a tésztára és rakjuk be a hűtőbe újra kb. 1 órára.

Végezetül a csokoládékrém következik. A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a tejszínt. A zselatint a vízzel keverjük össze és addig melegítsük, amíg fel nem olvad, majd öntsük a csokihoz. Ez aztán mehet a fehér csoki mousse tetejére. Újbóli hűtés következik.

Egy pár óra múlva vagy akár másnap fogyaszthatjuk is. Fantasztikus ízkavalkád és ez nem csak az én véleményem! 🙂

Somlói revolúció

Ha már szó esett az ország tortájáról, nálatok melyik a befutó?

A receptet köszönöm:

Sütik Birodalma oldalának

További ötletek:

Csokoládékrém

Ha szeretnél az újdonságokról, friss receptekről hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne keress bátran!

0 0 votes
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x