Somlói revolúció, kicsit másképp
- Frissítve:
- 2024.02.15.
Aki már több receptet is olvasott tőlem, az tudja nagyon jól, hogy szeretem az egyszerű és gyorsan elkészíthető desszerteket. Hogy-hogy akadt a választásom mégis a Somlói revolúcióra? Hiszen ez minden, csak nem egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető desszert!
Mit is kell tudni róla? 2014-ben választották az ország tortájának és nem véletlenül! Diógrillázs, étcsokoládé mousse, fehér csokoládé mousse, narancszselé, szóval nagyon sok kis apró folyamat során jutunk el a végeredményhez. Na de aztán, amit kapunk?! Huh!
Hogy miért is kicsit másképp? Mert nem torta fog készülni, hanem egy Somlói revolúciós pohárdesszert, a saját elképzelésem szerint. Remélem kedvet kaptok a kipróbálásához, nézzétek:
Hozzávalók, kb. 6 db pohárka megtöltéséhez
Diógrillázs
- 100 g darált dió
- 50 g kristálycukor
Tésztához
- 73 g tojásfehérje (kb. 3 kisebb tojás)
- 30 g tojássárgája (kb. 2 közepes tojás)
- 25 g kristálycukor
- 10 g liszt
- 55 g diógrillázs
Étcsokoládé mousse
- 85 g étcsokoládé
- 25 g tojássárgája (kb. 1 tojás)
- 40 g kristálycukor
- 2,5 g zselatin
- 1,75 dl habtejszín
Narancszselé
- 1,5 dl 100 %-os narancslé
- 25 g kristálycukor
- 5 g zselatin
Fehér csokis mousse
- 100 g fehér csoki
- 28 g tojásfehérje (kb. 1 db tojás)
- 40 g kristálycukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2,3 dl habtejszín
- 2,5 g zselatin
Csokikrém
- 100 g tejcsokoládé
- 10 g vaj
- 1 dl habtejszín
- 5 g zselatin
- 2 evőkanál víz
Lássuk, hogyan is készül ez az isteni finom Somlói revolúció
Első körben készítsük el a diógrillázst: a kristálycukrot karamellizáljuk meg, majd adjuk hozzá a darált diót.
Ezek után készítsük el a tésztát: egy tálban a tojássárgákat a cukorral verjük habosra, kanalazzuk hozzá a lisztet és a tésztához előírt mennyiségű diógrillázst. Egy másik tálkában a tojásfehérjét verjük kemény habbá és óvatosan keverjük hozzá az előzőekhez. A tésztát öntsük egy kb. 18*23-as tepsibe, a maradék diógrillázzsal szórjuk meg a tetejét és előmelegített sütőben 175 C fokon süssük kb. 25 percig. Miután kihűlt, elkezdhetjük formára vágni és a kis poharak aljába adagolni.
Elkezdhetjük az étcsokoládé mousse-t. A csokinkat vízgőz felett olvasszuk fel. A tojássárgát a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olvasztott csokihoz. 1 dl tejszínt forraljunk fel, majd olvasszuk el benne a zselatin és adjuk a csokihoz. A maradék tejszínt verjük kemény habbá, amit aztán keverjünk össze a csokis masszához. Öntsük a tésztára és rakjuk be a hűtőbe kb. 1 órára.
Készíthetjük a narancszselét: a narancslevet főzzük pár percig a cukorral, majd adjuk hozzá a zselatint és keverjük csomómentesre. Hagyjuk kihűlni, majd mehet az étcsoki mousse tetejére. Ismét hűtsük kb. 1 órát.
Következő szint a fehér csokoládé mousse réteg lesz. A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, a tojássárgát a cukorral és a vanília aromával keverjük habosra és öntsük össze a csokival. 1 dl tejszínt forraljunk fel, majd olvasszuk el benne a zselatin és adjuk a csokihoz. A maradék tejszínt verjük kemény habbá, amit aztán keverjünk össze a csokis masszához. Öntsük a tésztára és rakjuk be a hűtőbe újra kb. 1 órára.
Végezetül a csokoládékrém következik. A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a tejszínt. A zselatint a vízzel keverjük össze és addig melegítsük, amíg fel nem olvad, majd öntsük a csokihoz. Ez aztán mehet a fehér csoki mousse tetejére. Újbóli hűtés következik.
Egy pár óra múlva vagy akár másnap fogyaszthatjuk is. Fantasztikus ízkavalkád és ez nem csak az én véleményem! 🙂
Ha már szó esett az ország tortájáról, nálatok melyik a befutó?