Bonbonier – a kívül belül csokis vállalkozás

Gyerekként -úgy gondolom -mindenkinek van egy elképzelése, hogy mi is szeretne lenni, ha felnő. Egyesek orvosnak, mások tanárnak képzelik el magukat, míg Erdélyi Nóra csoki bolt tulajdonosnak. És a legcsodálatosabb ebben az egészben, ha mindaz, amit gyerekkorunkban elképzeltünk, az, aztán később meg is valósul. Szerintem Nórának a Bonbonier-rel minden álma teljesült!

Mesélnél egy kicsit magatokról ill. a vállalkozásotokról? Miért éppen Bonbonier?

Számomra a Bonbonier, egy gyerekkori álom megtestesülése. Gyerekkoromban, szüleim lévén, sokat utaztunk és minőségi csokikon nőttem fel. Ez a szenvedély végig kísért és a csoki bolt gondolata több ponton is felmerült az életemben.

Ennek ellenére azonban a reklámszakmában kezdtem el dolgozni, viszont már az elejétől kezdve tudtam, hogy én saját vállalkozást szeretnék felépíteni. Sok mindenbe belekezdtem, vállalkozás lehetőségekbe, de mind-mind azzal a céllal, hogy majd legyen elég tőkém egy kis csokoládé bolthoz. Viszont ahogyan nőtt a kézműves csokoládék piaca, és láttam az általam otthon készített csokoládék sikerét barátaim körében, rájöttem, hogy nem kell ahhoz külön bolt, hogy el tudjak indulni.

Akkori párom, jelenlegi üzlettársam, hitt ebben az ötletben és ő is beszállt a vállalkozásba. Végül 2010 szeptemberében, az Édes Napok fesztiválon debütált a Bonbonier. Ezt követően még 14 hónapig párhuzamosan dolgoztam a reklámügynökségnél, mely talán életem egyik legnehezebb időszaka volt.

A vállalkozás nevét egy volt szövegíró kollégám segített kitalálni. Célom az volt, hogy tükrözze azt amit csinálunk (akkoriban csokiból készítettem bonbonier dobozokat és hozzá bonbonokat) és angolul is megállja a helyét. A francia Bonboniere jelentése „kerámia dobozkák édesség tárolásához, illetve édesség bolt”.

Erdélyi Nóra

Számos díjnyertes bonbon és fagylalt fűződik a nevetekhez? Melyikre vagytok a legbüszkébbek?

Alapvetően büszke vagyok mindegyikre, de ha különbséget kellene tenni akkor talán arra a két bonbonra vagyok a legbüszkébb, amit még gyerekcipőben járva, otthon fejlesztettem ki barátoknak:

  • Rosé fröccs
  • Chivas trüffel

és később miután már Bonbonier-ként elkezdtünk vállalkozni, neveztük őket és 3 díjat is bezsebeltünk velük. 😊

Chivas trüffel

Chivas trüffel: dupla díjnyertes bonbon, valódi Chivas Regal whiskey-vel.

Rose Froccs

Rosé fröccs: kétszeres díjnyertes bonbon

Ezen túl, egy mango-praliné ezüst érmes bonbonomra vagyok még nagyon büszke, hiszen néhány óra leforgása alatt találtam ki és egyből nyertünk is vele. Érdekes, hogy vannak bonbonok amiket több éven át simítgatok, mert hiszek benne, de valahogy az ideális arányokra nem találok rá. Majd miután igen, nyerünk velük. 😊

Mango praline

Mangó-praliné: 2016-os International Chocolate Awards ezüst érmes bonbonja

Melyik a legemlékezetesebb élményetek a csokoládéval kapcsolatban?

Azt hiszem minden alkalom amikor díjat nyerünk, emlékezetes marad, de az év amikor 5 díjat hoztunk el egyszerre, az eufórikus volt.

Amennyiben picit eltekintünk a díjaktól, a csoki alkotások azok, amik nagyon emlékezetesek maradnak: ilyen volt egy 5 Kg-s csokimaci (nem formából kiöntve) és egy csoki zongora. Mindegyikhez magam alkottam meg a sablont, kerestem eszközöket, hogy minél szebb eredményt érjek el.

Hogy látjátok? A vállalkozásotok minek köszönheti leginkább a sikereit?

Így 10 év távlatában azt mondhatom, hogy annak, hogy hiszünk benne és küzdünk érte. Rengeteg akadállyal kellett szembenéznünk az elmúlt 10 évben és nem adtuk fel egyből az elsőnél, hanem mindig megtaláltuk a módját, hogy túléljük. Évről évre sokat fejlődünk, de az akadályok nem maradnak el, sőt azt kell mondjam, hogy egyre nagyobbakban futunk bele. Viszont A Bonbonier, olyan mintha gyerekünk lenne és érte mindent megteszünk.

Melyik a kedvenc csokitok?

Talán nem mondok azzal újdonságot, hogy a vállalkozásban még mindig én vagyok a legnagyobb, múlni nem akaró, csoki rajongó. 😄 Én mindent is szeretek, bár ami a csokijainkon is tükröződik, a nagyon gejl, túl édes dolgokat nem szeretem. Akarva akaratlanul, a csokikon tükröződik az én ízlésem is.

Kedvencem jelenleg csokik tekintetében, a magas kakaó százalékos tejcsokoládé (42-48% közötti), illetve bonbonok tekintetében a Baileys szív és a mango-praliné.

Bonbon válogatás

A csokis finomságok mellett számos más termék is megtalálható a Bonbonier kínálatában, pl. pékáruk, kenyerek, sajtok. Ezt nagyon egyedi ötletnek találom, viszont nem tudom egy átlagos vásárló is ezt gondolja? Nem riadnak meg ettől a széleskörű választéktól? 

Eleinte én is így gondoltam és féltem tőle. De alapvetően még mindig megmaradtunk egy csokoládé boltnak a csoki rajongók szemében. A mai világban nagyon fontos, hogy több lábon álljunk, részben ez is volt a mi túlélésünk záloga.

2017-ben amikor megnyitottuk első boltunkat a Király utcában, több terméket kellett bevinnünk, ahhoz, hogy működőképes legyen. Így lett fagyink, sütink és kávénk is. Majd miután 2019-ben a Ráday u. 27-ben, összeköltözött a műhely a bolttal még több lehetőségünk adódott. Kávézó és galéria lévén, gondoltuk jó lenne ha tudnának az emberek reggelizni és enni is valamit. Mivel a helyiség adottságai lehetőséget adtak erre, el tudtunk különíteni egy kis részt pékségnek, elkezdtünk ezen is kísérletezni.

Viszont a Covid hozta meg számunkra isten igazából a pékséget. Azt szoktam mondani, hogy Ő a mi Covid lábunk, a megmentőnk. Most már van aki csak pékárú végett jön hozzánk, van aki csak csokiért, csak fagyiért, tortáért, de vannak átfedések is. Illetve egy dolog ami mindet összeköt, az pedig a minőség. Mert egy kategóriában se vagyok hajlandó ebből engedni, bármilyen is legyen a gazdasági helyzet.

A karácsonyi időszakot, hogy élitek/éltétek meg?

A karácsony nekünk mindig a káosszal egyenlő, ez számunka a főszezon. Rengeteg túlóra, rengeteg stressz. Viszont, beletesszük ezt az energiát, hiszen, ez a tőkeinjekció a következő karácsonyig jelentős segítség nekünk. Amit idén éreztünk, hogy a magyar vendégek megcsappantak sajnos, vélhetően a gazdasági helyzetnek köszönhetően, viszont a külföldi vásárló erő még mindig nagyon erős.

A jövőbe nézve vannak még további izgalmas terveitek?

Sok-sok tervünk van. Szeretnénk bővíteni a viszonteladói partnereinket mind csokoládé mind pékáruk terén. Covid előtti viszonteladói bázisunkat szeretnék visszahozni. A bolt kapcsán, pedig több tervünk van, hiszen több rendezvényt szeretnénk betervezni és egy reggeli menüt is szeretnénk behozni. Mind-mind azért, hogy túléljük ezt a nehéz gazdasági időszakot. Csokoládék terén, pedig táblás csokikra szeretnék egy picit több energiát fektetni. 😊

Bonbonier

Nóráék elérhetőségei:

Weboldaluk: Bonbonier

Instagram

Facebook

További interjúk:

Sweetic Csokoládé Manufaktúra

Darkest Desire webáruház

Ha szeretnél az újdonságokról hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne a receptekkel, az oldallal kapcsolatban, keress bátran!

0 0 votes
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x