Csokis cupcake
- Frissítve:
- 2024.02.15.
A cupcake a muffinhoz hasonló sütemény, annyi különbséggel, hogy a tetejét krémbevonattal, cukormázzal vagy más tortadekorációval díszíthetjük. Mivel egy újabb születésnap közeledett, így gondoltam egy merészet és ezzel a csokis cupcake-kel leptem meg az ünnepeltet!
Azért sem tortával, mert szerettem volna felrúgni a hagyományokat és ismételten egy olyan fába vágni a fejszém, amivel még nem találkoztam. Igen, igaz hiszen a cupcake hasonló a muffinhoz, de a díszítés… hát az sosem volt az erősségem! 🙂 Szívemet-lelkemet beletettem és szerencsére a születésnaposnak sem okoztam csalódást. Nagyon ízlett neki! Boldog születésnapot anyukám! 🙂
Hozzávalók 12 db cupcake-hez
Tésztához:
- 1 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 150 ml natúr joghurt
- 0,6 dl étolaj
- 130 g liszt
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 40 g holland kakaópor
- 100 g étcsokoládé (jó minőségűt válasszunk)
- 1 narancs reszelt héja
Krémhez:
- 100 g étcsokoládé
- 250 g mascarpone
- 20 g vaj
- 1 narancs reszelt héja
Lássuk, hogyan is készül ez a csokis cupcake
Első körben egy tálban a tojást a cukorral keverjük ki, majd adjuk hozzá a joghurtot, az olajat és a narancs reszelt héját.
Majd a száraz hozzávalókat is keverjük össze egy másik tálkában: a lisztet – amiben a szódabikarbónát keverjük el – a kakaóport és az étcsokoládét is, amit apróra daraboljunk össze.
Ezután a száraz és a nedves hozzávalókat egyesítsük és egy muffin sütő (ha esetleg muffin sütő beszerzésén gondolkozol, itt nyugodtan nézz körbe) mélyedésébe adagoljuk kb. 2/3 magasságig. A sütőt 200 fokra melegítsük elő és kb. 20 perc alatt süssük meg. Aztán hagyjuk hűlni.
Készítsük el a krémet is! Vízgőz felett egy edényben a vajat olvasszuk fel, majd tördeljük bele a csokit. Ha folyékony állagúra vált vegyük le a tűzről és reszeljük bele a narancs háját. Ha kihűlt, adjuk hozzá a mascarponét és együtt keverjük ki, majd a krémet töltsük habzsákba és ezzel díszítsük a sütink tetejét.
A végeredmény egy nagyon omlós és nagyon fontos, hogy nem fojtós tésztát kapunk egy nagyon fincsi csokis krémmel a tetején!