Csokis pöfeteg
- Frissítve:
- 2023.12.16.
A csokis pöfeteg, más néven ráncos keksz kívül ropogós, belül omlós finomság. Amerikából indult hódító útjára, ránézésre a gombára hasonlít innen kapta a pöfeteg elnevezést is.
Nagyon mutatós desszert és tényleg nem kell sok munkát belefektetni az elkészítésébe, mert néhány perc alatt összeállítható. És talán az egyszerűsége miatt is, de a végeredmény valóban magáért beszél. Mindenkinek érdemes kipróbálni és nem csak egyszer! Nálunk nagy sikere volt, én tuti, hogy még előveszem ezt a receptet, akár karácsonykor is remek vendégváró lehet! Mutatom is, hogyan kezdjünk bele!
Hozzávalók (kb. 20 -25 db-hoz)
- 50 g étcsokoládé – min. 60% feletti legyen (szuper minőségű csokoládét akár itt saját kis webshopomban is találhatsz)
- 190 g búzaliszt
- 40 g holland kakaópor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 100 g kristálycukor
- 75 g vaj
- 1 kávéskanál vanília aroma
- 1 tojás
- 50 ml tej
- Porcukor és kristálycukor a forgatáshoz
Lássuk, hogyan készülnek ezek a csokis pöfetegek
Első körben egy tálban a lisztet, a sót, a kakaóport és a sütőport keverjük össze.
Egy másik tálban a vajat a kristálycukorral egy robotgép segítségével habosítsuk fel. Adjuk hozzá a tojást is és ezzel folytassuk a keverést.
Közben a csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd tegyük félre hűlni.
Újból vegyük elő a vajas egyveleget, adjuk hozzá a vanília aromát, a szobahőmérsékletűre hűlt csokoládét és a tejet.
Jönnek a száraz hozzávalók is, mindezeket öntsük össze a csokis masszához és fakanál segítségével dolgozzuk össze.
Mivel a tésztánk kissé lágy, nehézkesen formázható, így 1-2 órára tegyük be a hűtőbe.
Vegyünk elő két mélytányért. Egyikbe kristálycukrot, másikba porcukrot adagoljunk ki. Hűtés után kis golyókat formázzunk a masszából és ezeket a kis golyókat egyszer a kristálycukorba, utána a porcukorba forgassuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztassuk fel őket.
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra és kb. 15 perc alatt süssük készre ezeket a csodálatos csokis pöfetegeket!
A végeredmény valóban egy olyan csokis finomság, amit kár lenne nem kipróbálni!