Klasszikus sajttorta
- Frissítve:
- 2024.02.15.
A múltkor elkészített bounty golyókból maradt még némi mascarponém, és mindenképpen úgy gondoltam, hogy olyan desszertet fogok készíteni, amibe ez a krémsajt felhasználható. Így kapóra jött a lehetőség, hogy elkészítsem életem első klasszikus sajttortáját. Régóta szemeztem már sajttorta receptekkel, de elkészíteni még sosem volt bátorságom.
A klasszikus sajttorta, pontosabban a legtöbb sajttorta több rétegből álló édes desszert. A legvastagabb réteg a fő réteg, amely vmilyen krémsajt, tojás és cukor keverékéből áll. Az alsó réteget általában vmilyen kekszből állítjuk elő. Ehető sült vagy sületlen formában is.
Én egy klasszikus sajttorta receptet hoztam nektek, a new yorki változatot, ahol tejföllel dúsítjuk a krémsajtot, hogy még lágyabb és krémesebb legyen a végeredmény. Emlékszem még anno a Jóbarátok egyik részében is ez a desszert volt a főszereplő, olyan fincsi volt, hogy a földről is felették Rachelék. 🙂 Lássuk, hogy valóban érdemes minden morzsáját elfogyasztani?! A receptet a Cafeblogon Gerti oldalán találtam.
Hozzávalók (24-26 cm-es tortaformához)
- 250 g zabkeksz
- 150 g vaj
- 500 g mascarpone
- 250 g tejföl
- 2 csapott evőkanál liszt
- 150 g cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 3 db tojás
Lássuk, hogyan készül ez a klasszikus sajttorta
Első körben a torta alsó rétegét állítjuk elő. A kekszet ledaráljuk, majd megolvasztjuk a vajat, amit aztán összekeverünk a darált keksszel. Ezt a masszát a tortaformánk aljába nyomkodjuk és előmelegített sütőben 160 Celsius fokon kb. 10 percig sütjük. Majd kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
Amíg hűl a „sült keksz” összeállítjuk a fő réteget a sajtkrémet. A mascarponét, a tejfölt, a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot valamint a citrom reszelt héját egy robotgéppel alaposan összekeverjük. A tojásokat a legvégén adjuk hozzá, egyenként, mindig jól összekeverve.
A krémet a kekszrétegre öntjük, majd 150 Celsius fokon sütjük tovább. A sütőbe érdemes egy tepsibe vizet tenni és ezzel együtt sütni a tortát, ettől sokkal szebb lesz. Kb. 40-50 perc alatt készre sütjük, ha még remeg a közepe, már lezárható. Fontos azonban, hogy a sütőből még ne vegyük ki, csak a sütő ajtaját nyissuk ki, így fokozatosan hagyjuk kihűlni a sajttortánkat. Később hűtőbe is tehetjük egy-két órára vagy akár egy éjszakára is.
A véleményem, hogy mindenképpen érdemes egy napot várni a fogyasztással, valóban hidegen sokkal finomabb. Ezek után 100%, hogy ki fogok próbálni egy csokis verziót is!
További ötletek: