A múltkor elkészített bounty golyókból maradt még némi mascarponém, és mindenképpen úgy gondoltam, hogy olyan desszertet fogok készíteni, amibe ez a krémsajt felhasználható.  Így kapóra jött a lehetőség, hogy elkészítsem életem első klasszikus sajttortáját. Régóta szemeztem már sajttorta receptekkel, de elkészíteni még sosem volt bátorságom.

A klasszikus sajttorta, pontosabban a legtöbb sajttorta több rétegből álló édes desszert. A legvastagabb réteg a fő réteg, amely vmilyen krémsajt, tojás és cukor keverékéből áll. Az alsó réteget általában vmilyen kekszből állítjuk elő. Ehető sült vagy sületlen formában is.

Én egy klasszikus sajttorta receptet hoztam nektek, a new yorki változatot, ahol tejföllel dúsítjuk a krémsajtot, hogy még lágyabb és krémesebb legyen a végeredmény. Emlékszem még anno a Jóbarátok egyik részében is ez a desszert volt a főszereplő, olyan fincsi volt, hogy a földről is felették Rachelék. 🙂 Lássuk, hogy valóban érdemes minden morzsáját elfogyasztani?! A receptet a Cafeblogon Gerti oldalán találtam.

Hozzávalók (24-26 cm-es tortaformához)

  • 250 g zabkeksz
  • 150 g vaj
  • 500 g mascarpone
  • 250 g tejföl
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 150 g cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 3 db tojás

Lássuk, hogyan készül ez a klasszikus sajttorta

Első körben a torta alsó rétegét állítjuk elő. A kekszet ledaráljuk, majd megolvasztjuk a vajat, amit aztán összekeverünk a darált keksszel. Ezt a masszát a tortaformánk aljába nyomkodjuk és előmelegített sütőben 160 Celsius fokon kb. 10 percig sütjük. Majd kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.

Amíg hűl a „sült keksz” összeállítjuk a fő réteget a sajtkrémet. A mascarponét, a tejfölt, a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot valamint a citrom reszelt héját egy robotgéppel alaposan összekeverjük. A tojásokat a legvégén adjuk hozzá, egyenként, mindig jól összekeverve.

A krémet a kekszrétegre öntjük, majd 150 Celsius fokon sütjük tovább. A sütőbe érdemes egy tepsibe vizet tenni és ezzel együtt sütni a tortát, ettől sokkal szebb lesz. Kb. 40-50 perc alatt készre sütjük, ha még remeg a közepe, már lezárható. Fontos azonban, hogy a sütőből még ne vegyük ki, csak a sütő ajtaját nyissuk ki, így fokozatosan hagyjuk kihűlni a sajttortánkat. Később hűtőbe is tehetjük egy-két órára vagy akár egy éjszakára is.

A véleményem, hogy mindenképpen érdemes egy napot várni a fogyasztással, valóban hidegen sokkal finomabb. Ezek után 100%, hogy ki fogok próbálni egy csokis verziót is!

Klasszikus sajttorta

További ötletek:

Csokis sajttorta

Ha szeretnél az újdonságokról, friss receptekről hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne keress bátran!

0 0 votes
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x