Málnás piskótatallér házilag

Én nagyon szeretem a piskótatallért – mily meglepő! –  😀 legyen szó málna-, eper- vagy narancszselésről. És mivel az elmúlt időszakban egyre többször jött velem szemben a piskótatallér otthoni receptúrája, így természetes volt számomra, hogy elkészítsem és bemutassam nektek.

Őszintén kicsit féltem is tőle, hiszen eléggé bonyolultnak gondoltam főleg a málnazselét, de munka közben rá kellett jönnöm, hogy ez egy nagy tévedés volt a részemről. Szóval nyugodtan álljatok neki, nem fogtok csalódni a végeredményben! A recept valóban vetekszik a bolti verzióval! 😉

Hozzávalók kb. 20 db-hoz

Piskóta elkészítéséhez:

  • 2 db tojás (külön vesszük a fehérjét és a sárgáját)
  • 60 g cukor
  • 60 g liszt

Málnazselé elkészítéséhez:

  • 350 g málna (fagyasztott málnából készítettem)
  • 60 g cukor
  • 45 g akácméz
  • 3 lapzselatin
  • 3 teáskanál frissen facsart citromlé

Csokiburok elkészítéséhez:

  • kb. 200 g étcsokoládé

Lássuk, hogyan is készül ez a málnás piskótatallér

Első körben a piskóta tésztának álljunk neki. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá. Óvatosan keverjük bele a tojássárgákat, majd forgassuk bele az átszitált lisztet. Egy tepsibe (én 34*21 cm-es tepsit használtam) helyezzünk sütőpapírt és erre öntsük ki a piskóta krémjét. 180 Celsius fokra előmelegített sütőben süssük meg, akkor jó, amikor a tészta teteje már kezd aranybarna lenni. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt és egy kerek kiszúróval (az enyém 6 cm átmérőjű volt) szaggassunk belőle kis korongokat. 

Piskóta korong

A tészta után a zselének álljunk neki. A málnát botmixerrel törjük át, majd egy szitán keresztül passzírozzuk le a magok miatt. Egy edényben a cukorral a mézzel és a citromlével kezdjük el főzni kb. 20 percig. A végéhez közeledve egy edényben a 3 lapzselatint hideg vízben áztassuk be, majd 5 perc után a vizet kinyomkodva tegyük a málnás keverékhez. Miután feloldódott vegyük le a tűzről. (ne forraljuk!) Keressünk egy tálcát, amire helyezzünk folpackot és így öntsük ki a málnazselénket. Tegyük hűtőbe dermedésig.

Málnás zselé

Miután elkészült a zselé, egy újabb kiszúrót keressünk, kisebbet, mint amilyet előzőleg használtunk (az enyém 4 cm átmérőjű volt) és a málnazseléből is szaggassunk kis korongokat, amiket aztán a piskótánk tetejére helyezhetünk, így:

Piskótán a zselé

A bevonáshoz csokoládét használunk, amit temperálni kell. Egy tálkára helyezzünk egy rácsot, erre ültessük rá a korongokat. A csokoládét így könnyedén rácsurgathatjuk a piskótatallérokra, majd fújjunk rájuk így eltávolítva a felesleget.

Hűtés után a csoki csak úgy ropog a fogunk alatt!

Szuper kis recept, szuper kis édesség! Valóban érdemes egy kis időt szánni rá, mert a végeredmény magáért beszél!

Málnás piskótatallér

A receptet nagyon-nagyon köszönöm:

Praliné Paradicsom oldalának

További szuper ötletek:

Négercsók

Ha szeretnél az újdonságokról, friss receptekről hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne keress bátran!

0 0 votes
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x