Ostyás keksztekercs
- Frissítve:
- 2024.02.15.
A karácsony már a nyakunkon, így a kérdés, „hogy milyen finomságot tegyünk az ünnepi asztalra?” is egyre gyakrabban fordul meg a fejünkben. Szerintem ti is így vagytok vele, hogy szeretnétek újítani, és nem mindig a megszokott édességeket választani. Ebben szeretnék a segítségetekre lenni!
A keksztekercs mindenki számára ismert és kedvelt, főleg a kókuszos verzió. Ezt egyébként én is elkészítettem, itt meg is nézhetitek, hogy hogyan. De mennyire ismert számotokra az ostyás változat? Nos most őt szeretném bemutatni nektek, íme az ostyás keksztekercs! 🙂
Hozzávalók: 1 rúd elkészítéséhez
- 1 db nagyobb ostyalap (38*28 cm)
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg durvára tördelt háztartási keksz
- 2,25 dl tej
- 25 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- rum aroma, ízlés szerint
Lássuk, hogyan készül ez az ostyás keksztekercs
Első körben egy nagyobb konyharuhát nedvesítsünk be és erre helyezzük rá az ostyalapot.
Ezután egy edényben a tejet a cukorral forraljuk fel, majd adjuk hozzá a kakaóport, a vaníliás cukrot és a rum aromát. Miután ezzel megvagyunk, húzzuk le a tűzről és tegyük bele a vajat. A vaj elolvadása után öntsük hozzá a darált és a durvára tördelt kekszet és jól dolgozzuk össze.
A keletkezett masszát még forrón kenjük rá az ostyalapra és 2-3 percig hagyjuk rajta, hogy a lap kicsit puhuljon. Ezután óvatosan és jó szorosan tekerjük fel, majd hagyjuk hűlni.
Én személy szerint egy egész éjszakát a hűtőben hagytam, másnap szeleteltem. Íme: