Marcipános bonbon – Haladóknak

A marcipános bonbonokkal egy kicsit fokozom az izgalmakat, hiszen ezek elkészítését kicsit másképp fogom bemutatni. Ha már úgy érzed, hogy nem jelentenek számodra akadályt a szilikon formában elkészített bonbonok, akkor szerintem egy szintet feljebb léphetünk. Hogy mit is jelent ez? Rakjuk félre a szilikon formát és vegyünk elő egy polikarbonát bonbon formát, csokoládét és marcipánt, megpróbálunk egy nagyon egyszerű marcipános bonbont készíteni.

Azért is törekszem ismét az egyszerűségre (a töltelékre gondolva), mert ebben a formában elkészített édesség nem mindig sikerül mindenkinek elsőre, tökéletesre. A szilikon formából egyszerűen csak kipattintjuk a csokoládét, a polikarbonátnál viszont úgy kell kiesniük egy kis rásegítéssel. Nagyon fontos a megfelelő temperálás, hiszen ettől függ, hogy kijönnek a formából a bonbonok vagy sem.

A lényeg! Én azok közé a „bonbon készítők” közé tartozom, akinek nem sikerült elsőre. Sőt másodikra sem! Egyszerűen beleragadtak a bonbonok a formába és sehogy sem akartak kijönni. De nem adtam fel! Próbálkoztam újból és láss csodát, sikerült! 🙂 Szóval, ha ezek után sem ment el a kedved és velem maradtál, akkor tarts velem a továbbiakban is, hiszen bemutatom hogyan készítettem el a marcipános bonbonjaimat.

Hozzávalók a marcipános bonbonokhoz

Mielőtt elkezdenénk a bonbon készítést, ezeket az eszközöket, alapanyagokat mindenképpen szerezzük be:

  • 200 g étcsoki: az Aldis Choceur márkát használtam
  • porított kakaóvaj
  • polikarbonát bonbon forma
  • maghőmérő
  • spatula, mérleg
  • marcipán massza

Lássuk, hogyan is készülnek ezek a marcipános bonbon csodák

A már leírtak alapján végezzük el a csokoládé temperálását (a temperálásról itt is írtam). Nagyon fontos, hogy a melegítés és a hűtés folyamán tartsuk be a hőmérsékleteket!

Ha megfelelő, vegyük elő a formánkat és töltsük tele csokoládéval. A formát párszor üssük hozzá a munkapulthoz, hogy a légbuborékok eltávozzanak. Majd hagyjuk kicsit így állni, kis idő elteltével fordítsuk meg a formánkat és hagyjuk lecsöpögni a felesleget. (én egy tortarácsot is használtam, alá sütőpapírt helyeztem és arra hagytam csöpögni a csokoládét)

A felesleget egy spatula segítségével távolítsuk el, majd tegyük hűtőbe. (kb. 20 percre)

Miután kivettük a hűtőből a formánkat, töltsük meg marcipán masszával. (kb. 2-3 mm-t hagyjunk a lezáráshoz) 

Marcipános bonbon marcipánnal töltve

A maradék csokoládét újból temperáljuk és azzal zárjuk le a bonbonunkat. A légbuborékok miatt, szintén üssük párszor a munkapulthoz a formát, majd a felesleges csokit egyetlen mozdulattal próbáljuk eltávolítani, hogy minél egyenletesebb legyen a bonbonunk alja. Tegyük újból hűtőbe kb. 1,5 – 2 órára.

És most jön a legizgalmasabb rész. Vegyük ki a formánkat a hűtőből, kicsit csapkodjuk a munkapulthoz, és …

Nem vagyok profi bonbon készítő, csupán egy szárnyait próbálgató, lelkes anyuka, de a bonbonok szépen lassan kipottyannak a formából. SIKERÜLT! SOSE ADJUK FEL! 😉

Neked milyen tapasztalataid vannak?

A recepthez az inspirációt:

Praliné Paradicsom oldala adta!

Ha szeretnél az újdonságokról, friss receptekről hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne keress bátran!

0 0 votes
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x