Marcipános bonbon – Haladóknak
- Frissítve:
- 2024.02.15.
A marcipános bonbonokkal egy kicsit fokozom az izgalmakat, hiszen ezek elkészítését kicsit másképp fogom bemutatni. Ha már úgy érzed, hogy nem jelentenek számodra akadályt a szilikon formában elkészített bonbonok, akkor szerintem egy szintet feljebb léphetünk. Hogy mit is jelent ez? Rakjuk félre a szilikon formát és vegyünk elő egy polikarbonát bonbon formát, csokoládét és marcipánt, megpróbálunk egy nagyon egyszerű marcipános bonbont készíteni.
Azért is törekszem ismét az egyszerűségre (a töltelékre gondolva), mert ebben a formában elkészített édesség nem mindig sikerül mindenkinek elsőre, tökéletesre. A szilikon formából egyszerűen csak kipattintjuk a csokoládét, a polikarbonátnál viszont úgy kell kiesniük egy kis rásegítéssel. Nagyon fontos a megfelelő temperálás, hiszen ettől függ, hogy kijönnek a formából a bonbonok vagy sem.
A lényeg! Én azok közé a „bonbon készítők” közé tartozom, akinek nem sikerült elsőre. Sőt másodikra sem! Egyszerűen beleragadtak a bonbonok a formába és sehogy sem akartak kijönni. De nem adtam fel! Próbálkoztam újból és láss csodát, sikerült! 🙂 Szóval, ha ezek után sem ment el a kedved és velem maradtál, akkor tarts velem a továbbiakban is, hiszen bemutatom hogyan készítettem el a marcipános bonbonjaimat.
Hozzávalók a marcipános bonbonokhoz
Mielőtt elkezdenénk a bonbon készítést, ezeket az eszközöket, alapanyagokat mindenképpen szerezzük be:
- 200 g étcsoki: az Aldis Choceur márkát használtam
- porított kakaóvaj
- polikarbonát bonbon forma
- maghőmérő
- spatula, mérleg
- marcipán massza
Lássuk, hogyan is készülnek ezek a marcipános bonbon csodák
A már leírtak alapján végezzük el a csokoládé temperálását (a temperálásról itt is írtam). Nagyon fontos, hogy a melegítés és a hűtés folyamán tartsuk be a hőmérsékleteket!
Ha megfelelő, vegyük elő a formánkat és töltsük tele csokoládéval. A formát párszor üssük hozzá a munkapulthoz, hogy a légbuborékok eltávozzanak. Majd hagyjuk kicsit így állni, kis idő elteltével fordítsuk meg a formánkat és hagyjuk lecsöpögni a felesleget. (én egy tortarácsot is használtam, alá sütőpapírt helyeztem és arra hagytam csöpögni a csokoládét)
A felesleget egy spatula segítségével távolítsuk el, majd tegyük hűtőbe. (kb. 20 percre)
Miután kivettük a hűtőből a formánkat, töltsük meg marcipán masszával. (kb. 2-3 mm-t hagyjunk a lezáráshoz)
A maradék csokoládét újból temperáljuk és azzal zárjuk le a bonbonunkat. A légbuborékok miatt, szintén üssük párszor a munkapulthoz a formát, majd a felesleges csokit egyetlen mozdulattal próbáljuk eltávolítani, hogy minél egyenletesebb legyen a bonbonunk alja. Tegyük újból hűtőbe kb. 1,5 – 2 órára.
És most jön a legizgalmasabb rész. Vegyük ki a formánkat a hűtőből, kicsit csapkodjuk a munkapulthoz, és …
Nem vagyok profi bonbon készítő, csupán egy szárnyait próbálgató, lelkes anyuka, de a bonbonok szépen lassan kipottyannak a formából. SIKERÜLT! SOSE ADJUK FEL! 😉
Neked milyen tapasztalataid vannak?
A recepthez az inspirációt:
Praliné Paradicsom oldala adta!