Epres fehér csokoládés bonbon

Régen készítettem bonbont, úgyhogy úgy éreztem ideje újból alkotni vmi finomat, így jöhetett létre ez az epres fehér csokoládés bonbon.

Fehér csokoládéval még nem dolgoztam bonbon készítés során, ezért szerettem volna ezt is bemutatni nektek. Ez amúgy cukorból, kakaóvajból és tejből készül, érdekesség, hogy egyesek szerint nem csokoládé. Hogy miért is nem? Mert a csokoládék legfőbb alapanyagát nem tartalmazza a kakaó-szárazanyagot.

Azért szerintem mi csokiimádók 🙂 elnézhetjük a fehér csokinak ezt a kis problémáját és biztosra veszem, hogy sokan vagyunk azon a véleményen, hogy a fehér csokoládé is csokoládé! Az eperkrémet a praliné paradicsom oldalán találtam, aki egyébként komolyabban érdeklődik a bonbonok iránt itt rengeteg hasznos információt is találhat és természetesen jobbnál jobb recepteket is.

Hozzávalók 15 db bonbon készítéshez

Mielőtt elkezdenénk a bonbon készítést, ezeket az eszközöket, alapanyagokat mindenképpen szerezzük be:

A burok készítéséhez:

  • 200 g fehér csokoládé: az Aldis Choceur márkát használtam
  • porított kakaóvaj

A krém készítéséhez:

  • 15 dkg eper
  • egy kávéskanál méz
  • kb. 3 dkg fehér csokoládé: a krém készítéséhez a Schogetten márkát használtam
  • kb. 0,3 dl tejszín (30%-os)
Szükséges eszközök még:
 
  • szilikon bonbon forma
  • maghőmérő
  • spatula, mérleg

Lássuk, hogyan készül ez az epres fehér csokoládés bonbon

Először az eperkémet készítsük el. Az epret turmixoljuk le, majd szitán passzírozzuk át. A mézzel forraljuk fel pár percig, majd adjuk hozzá a tejszínt. Végül vegyük le a tűzről és dobjuk bele a kockára tört fehér csokit és keverjük addig, amíg a csoki fel nem olvad és egynemű krémet nem kapunk.

A krémünknek puding sűrűségűnek kell lenni, ha nagyon sűrű hígíthatjuk egy kis tejszínnel, ha még nagyon folyós rakhatunk még bele csokit. Aztán hagyjuk kihűlni.

Ha meg van a krémünk elkészíthetjük a bonbon burkát. Vízgőz felett felolvasztjuk a 200 grammnyi fehér csokit, amint felmelegedett 40-46 Celsius fokra levesszük a tűzről és elkezdjük hűteni.

Ha lehűlt 33-34 Celsius fokra, akkor beletehetjük az 2 grammnyi porított kakaóvajat. Majd tovább hűtjük 29-30 Celsius fokra. Minden mérésnél maghőmérőt használunk!

Miután lehűtöttük a szükséges hőfokra a fehér csokoládét elővesszük a bonbon formánkat és beletöltjük úgy hogy teljesen ellepjen minden mélyedést. Várunk egy keveset, majd megfordítjuk és hagyjuk lecsöpögni a felesleges csokoládét. Ezután kb. 20 percre betesszük a hűtőbe hűlni.

Miután lehűlt a csokink, kivesszük a hűtőből és betöltjük vele az epres krémet. Arra figyeljünk, hogy úgy töltsünk, hogy maradjon egy kis hely a lezáráshoz. Végül a bonbon talpát készítsük el.

A maradék csokit újból temperáljuk a fent leírtak alapján (arra figyeljünk, hogy porított kakaóvajból elég lesz az 1 grammnyi mennyiség) és miután elértük a 29-30 Celsius fokot a csokoládét ráönthetjük a formánkra. A felesleges csokit húzzuk le egy spatula segítségével, majd kb. 2 órára ismét tegyük be a hűtőbe hűlni. 

epres fehér csokoládés bonbon2

Figyelmedbe ajánlanám, saját kis webshopom, amit a napokban nyitottam meg. Itt a bonbon készítéshez minden szükséges eszközt, alapanyagot megtalálhatsz.

További recept ötleteket pedig itt is találhatsz:

Egyszerű, töltelék nélküli bonbon

Ha szeretnél az újdonságokról, friss receptekről hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne keress bátran!

4 1 vote
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x