Az ünnepek alkalmával természetesen nálunk sem maradhatott el a jó öreg mézeskalács. Legfőként azért sem, mert szinte ez az egyetlen süti, amit a kisfiam tényleg jóízűen elfogyaszt. Úgyhogy kérdés sem volt, hogy egy ráérős délután nekiállunk sütögetni. Aztán végül is egyedül maradtam 🙂 de ez már egy másik történet.
Sajnos nagyon sok recept okoz fejfájást a sütés végeztével, mert hát nem akar a mézeskalács puhulni, kemény lesz. Szerencsés vagyok, mert az általam elkészített mézik valóban szuperül sikerültek, ahogy a nagy könyvben meg van írva isteni puhák lettek. Sőt vállalkoztam arra is, hogy saját kis írókával díszítsem ezeket a sütiket. Első próbálkozásként teljesen meg vagyok elégedve magammal! Jövőre vagyis idén folyt.köv! 😀
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 25 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 2-3 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál szegfűszeg
- 1 csipet só
Lássuk, hogyan is készültek ezek a puha és nagyon fincsi mézeskalácsok
Első körben a száraz hozzávalókat (a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát) egy tálkában keverjük össze.
Egy másik edényben a tűzön melegítsük össze a vajat a mézzel, ha elolvadt hűtsük ki. Miután teljesen kihűlt, keverjük bele a fűszereket és a sót.
A fűszeres-vajas-mézes keveréket öntsük a száraz hozzávalókhoz, majd üssük bele a tojást és jól gyúrjuk össze. Ezután egy éjszakát pihentessük a hűtőben.
Másnap nyújtsuk ki a tésztát és tetszőleges formákat szaggassunk belőle.

A sütőt melegítsük elő és 180 Celsius fokon, hőlégkeveréssel 6-8 perc alatt süssük meg a mézeskalácsokat.
Ezután egy napot vártam és utána kezdtem el a cukormázzal díszíteni őket.
Hozzávalók
- 25 dkg porcukor
- 1 db közepes méretű tojás fehérjéje

Lássuk, hogyan is készül a cukormáz
A tojásfehérjét a szitált porcukorral robotgéppel keverjük ki és adjunk hozzá kb. 2 teáskanál vizet. A víz mennyisége apránként növelhető, attól függ mennyire lehet vele könnyen dolgozni. Ha megfelelőnek látjuk töltsük habzsákba és mehet a díszítés. 🙂 Jó szívvel ajánlom ezt a videót is szuper kis bemutató a cukormáz készítéséről.
