Az ünnepek alkalmával természetesen nálunk sem maradhatott el a jó öreg mézeskalács. Legfőként azért sem, mert szinte ez az egyetlen süti, amit a kisfiam tényleg jóízűen elfogyaszt. Úgyhogy kérdés sem volt, hogy egy ráérős délután nekiállunk sütögetni. Aztán végül is egyedül maradtam 🙂 de ez már egy másik történet.

Sajnos nagyon sok recept okoz fejfájást a sütés végeztével, mert hát nem akar a mézeskalács puhulni, kemény lesz. Szerencsés vagyok, mert az általam elkészített mézik valóban szuperül  sikerültek, ahogy a nagy könyvben meg van írva isteni puhák lettek. Sőt vállalkoztam arra is, hogy saját kis írókával díszítsem ezeket a sütiket. Első próbálkozásként teljesen meg vagyok elégedve magammal! Jövőre vagyis idén folyt.köv! 😀  

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 25 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 2-3 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál szegfűszeg
  • 1 csipet só

Lássuk, hogyan is készültek ezek a puha és nagyon fincsi mézeskalácsok

Első körben a száraz hozzávalókat (a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát) egy tálkában keverjük össze.

Egy másik edényben a tűzön melegítsük össze a vajat a mézzel, ha elolvadt hűtsük ki. Miután teljesen kihűlt, keverjük bele a fűszereket és a sót.

A fűszeres-vajas-mézes keveréket öntsük a száraz hozzávalókhoz, majd üssük bele a tojást és jól gyúrjuk össze. Ezután egy éjszakát pihentessük a hűtőben.

Másnap nyújtsuk ki a tésztát és tetszőleges formákat szaggassunk belőle.

Mézeskalács sütés előtt

A sütőt melegítsük elő és 180 Celsius fokon, hőlégkeveréssel 6-8 perc alatt süssük meg a mézeskalácsokat.

Ezután egy napot vártam és utána kezdtem el a cukormázzal díszíteni őket.

Hozzávalók

  • 25 dkg porcukor
  • 1 db közepes méretű tojás fehérjéje
Mézeskalács hóember

Lássuk, hogyan is készül a cukormáz

A tojásfehérjét a szitált porcukorral robotgéppel keverjük ki és adjunk hozzá kb. 2 teáskanál vizet. A víz mennyisége apránként növelhető, attól függ mennyire lehet vele könnyen dolgozni. Ha megfelelőnek látjuk töltsük habzsákba és mehet a díszítés. 🙂 Jó szívvel ajánlom ezt a videót is szuper kis bemutató a cukormáz készítéséről.

Mézeskalácsok

A receptet köszönöm:

Dolce Far Niente oldalának

További ötletek:

Habkarika

Isler

Mézes puszedli

Ha szeretnél az újdonságokról, friss receptekről hírt kapni, vagy csupán kérdésed, észrevételed lenne keress bátran!

0 0 votes
Hogy tetszett?
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Gondolataidat, véleményed megoszthatod!x
Csokoládéblog
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.